IMG_1937

Knivarna ska slipas, planerna likaså.

      0 Kommentarer

IMG_1937

När våren nästan var på ingång kom till slut vintern till nordvästra Skåne, med kalla dagar och fruset i marken. Egentligen är det i kallt väder som vårt driftsystem fungerar bäst vid denna årstid. Ett par minusgrader och sparsamt med snö gör marken lätt för djuren att gå på – ingen upptrampad grässvål, ingen lera kring ligghallarna och utan det eviga regnandet så slipper vi halma hela tiden. Djuren gillar helt enkelt att vara ute och är ganska torra när de går in och lägger sig.

Stora planer!

Men, eftersom regn och blöta verkar vara det vinterklimat vi ska leva med framöver skissar vi på nya stallar och en ändring av driftsystemet. Det är ett stort projekt – en stor investering som för med sig frågor om företagets framtida inriktning (alltså inget allvarligt, men sunda frågor som dyker upp när en ska punga ut med ett antal miljoner). Framförallt kommer bygget att innebära en förbättring för de lite äldre korna, de som har ett antal år på nacken. De är tunga och deras klövar påverkas mest av blöta jordar.

Så hur många kor har vi egentligen, och hur stora stallar behöver vi bygga? När vi slarvigt svarar att vi har ca 120 kor, så är det fel. Vi har förvisso 120 nötdjur, men endast 28 av dem är kor, resten är årskalvar, kvigor(*), stutar och så två avelstjurar. Och förstås årets kalvar som snart ska födas. För dimensionering av stallar och i andra myndighetssammanhang används termen djurenhet(*). Vi försöker undvika ordet eftersom det, liksom med begreppet köttproduktion, bidrar till att skapa avstånd till det vi egentligen sysslar med – djurhållning. Och mathantverk.

Med nya stallar och med hjälp av Margit, som jobbar med oss i lantbruket, har vi möjlighet att utöka antalet kor och framförallt förenkla driften så att vi i det här företaget kan ägna oss ännu mer åt mathantverk och öppna upp ännu mer för besök och upplevelser.

Påsklamm och knivslip

Från vintern kommer vi att rutscha rakt in i påsken och det är helt enkelt dags att boka lammstek till påskafton! Vi får många överraskat positiva kommentarer från kunder som köper lammkött hos oss för första gången. Det är inte så konstigt. Knepet är enkelt. Vi hängmörar alltid lammen och det gör enormt stor skillnad, både på smak och mörhet. Så boka hängmörad lammstek (349 kr/kg) från gårdar i nordvästra Skåne och södra Halland.

Passa också på att få din kniv slipad av Sinarps bästa styckare! Lämna in kniven ena veckan, hämta ut nästa vecka. Kostar 50 kr per kniv och gäller fram tills högsäsongen drar igång.

Litet vårschema

MARS

  • 15 mars. Då har det gått 5 år sedan vi slog upp portarna till butiken. Dagen till ära bjuder vi på bubbel, men det riktiga firandet tar vi i maj när det blir lite varmare.
  • Vårtider i butiken. Från och med påsk har vi öppet onsdag – fredag 11-18 och lördag 10-14.
  • Röken går för fullt för att fylla på inför påsk – prinskorv, fläskfilé mm.

APRIL

  • 7 april. Korvkurs – det finns några platser kvar!
  • Vårbruket drar igång på allvar. 

MAJ

  • vecka 19. Jubileumsvecka med betessläpp och jubileumsprogram.

JUNI

  • 2 juni. Pärans dag – marknadsdag i Båstad.
  • 9 juni. Matvandring – några platser kvar.
  • All salami och kalbisås som behövs till sommaren ska produceras!

Välkommen!

Hälsningar
Lina & David
* Kviga är en tjejkalv som har blivit ett år gammal men som ännu inte har kalvat. Efter kalvningen blir kvigan en ko. Stuten är en ung kastrerad hane av nötkreatur. En stut som är äldre än 3-4 år kallas oxe, men sådana existerar egentligen inte idag, när det inte finns behov av dragdjur.
* En ko med kalv är en djurenhet, liksom sex kalvar eller 100 värphöns.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om händelser och erbjudanden!