Bäcken har sinat och Sverige är drabbat av missväxt.

      0 Kommentarer

IMG_0029Bäcken bakom gården har sinat. Stig vår granne som är några och åttio kan inte minnas att det tidigare har hänt, varken under hans eller föräldrarnas tid på gården. Det är lite apokalyptiskt med en uttorkad bäckfåra, men framförallt en katastrof för vårt kylsystem. Vi tar kyla från en brunn som fylls med vatten från bäcken och ja, när den inte fylls på med nytt kallt vatten, då blir det till slut ingen kyla i systemet. Ni som varit här de senaste dagarna har sett nödlösningen – den stora kyldisken får vila och vi kämpar på med den lilla flyttbara disken. Samtidigt har vi Leif, vår rörläggare och kylexpert, här för att installera en backup-lösning med luftkyla.

Mitt i allt detta står våra djurflockar på snustorra, brunbrända sommarbeten och väntar på att vi ska komma ut med äpplen (tack alla som lämnar fallfrukt här varje dag – fortsätt gärna! Fortsätt tills du en morgon tittar ut genom fönstret och ser att marken är grön.). De väntar på att vi ska komma ut med ensilage-balar (hö som vi skördade i våras och som skulle ha räckt till vintern) och de väntar på att vi ska såga ner fler träd fyllda av mättande, färska löv.

Vi är ändå inte de hårdast drabbade. Det värsta är telefonsamtalen till slakteriet. Desperata djurägare med kor och får som rymmer och som det inte längre finns mat till. Slakt blir till slut enda utvägen och hade vi kunnat dubbla personalstyrkan så hade vi lätt kunnat arbeta i skift på slakteriet för att tillgodose alla förfrågningar.

Det pågår en handel med foder för att säkra vintern. Vi har just gett oss in i den och hoppas på leverans från Ryssland inom kort. Det låter helt rubbat. Köpa hö från Ryssland! Tack och lov har vi rysktalande kontakter som hjälper oss, medan många andra har blivit lurade och fått betala skyhöga priser för dåligt foder. Vi noterar att regeringen nu skjuter till med pengar, men undrar varför staten inte går in med större handlingskraft och, liksom vi hör att norska staten gör, förhandlar om inköp av foder genom mellanstatliga kontakter. Det är så självklart att samhället går in och släcker när det brinner, men när det samtidigt är missväxt och delar av vår matförsörjning står på spel då betraktas behovet av foder som något som ska regleras på en internationell marknad av de enskilda företagen. Det känns helt orimligt! Samhället befinner sig idag så långt ifrån lantbruket och matproduktionen att ord som ”missväxt” och ”svält” mest klingar artonhundratal och inte associerar till den katastrof som pågår just nu.

Och ps, regnet som kom i förrgår, det gjorde ingen större skillnad. Det band lite damm, i övrigt har den mesta fukten redan dunstat bort igen.

Prenumerera på nötkött av rödkulla

Sommarsäsongen är på väg att rundas av och vi blickar fram mot hösten. Sista helgen i augusti är det dags för årets tredje prenumerationsutkörning. Du som bor från Malmö till Halmstad och är intresserad av en låda nötkött (ca 7 kg med en mängd goda tillval levererad till din dörr fyra gånger per år) gör gärna en intresseanmälan så kommer du med på höstens första utkörning.

Litet höstschema

Ekorundan – den första helgen i september är ni välkomna att besöka oss och andra ekologiska gårdar i Skåne. Det blir guidad rundtur och servering på gårdsplan. Rekommenderas varmt. Gör det till en minisemester på hemmaplan!

Skördemarknad – traditionsenligt på Mariatorget i Båstad tredje lördagen i september.

Vandringshelg – årets sista matvandring hos oss är fullbokad, men missa inte att det är vandringshelg på Bjäre den 12-14 oktober med en mängd olika vandringar att anmäla sig till – bland annat en variant på vår matvandring i Sinarpsdalen.

Korvkurser – snart, snart kommer datum för höstens korvkurser. Innan dess går det bra att höra av sig med förslag på tid och dag. Ni kanske är ett gäng som vill komma och stoppa korv tillsammans? Tio personer är en lagom grupp och det som funkar för oss är lördagar ca 10-13 eller helgkvällar ca 17-20 under oktober och november. Välkommen med en förfrågan!

Tack till dig som orkade läsa ända hit! Det blir mycket tankar och känslor i en krissituation som denna. Och mycket välkommen till butiken! Vi har öppet hela hösten, från och med den 15 augusti blir det ”mellansäsongstider” – onsdag till fredag 11-18 och lördag 10-14.

Vi ses!
Hälsningar
Lina och David Lindegren

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om händelser och erbjudanden!